Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Terf

Terf, boer.inn.entrots tarwebier

TERF, dialect voor tarwe, is een fris blond bier op basis van authentieke tarwelandrassen dat tot stand kwam door een unieke samenwerking tussen 15 Brabantse boeren en boerinnen en Brouwerij 3 Fonteinen, gebrouwen door
Brasserie de la Senne.


Als boer.inn.en hebben we de handen in elkaar geslagen met brouwerijen in de streek. We willen deel zijn van een beweging die de voedselproductie van morgen terug in handen neemt. We willen een sterk lokaal verankerde economie waarin de primaire sector haar centrale plaats terug opneemt. We willen zaden, kiemkracht, een gezond land, gerst en Terf.

Slechts 3 % van de granen die door Belgische brouwers gebruikt worden zijn effectief van Belgische oorsprong. De link tussen boer en brouwer ging in het verleden volledig verloren. Brouwerij 3 Fonteinen, een Pajotse Lambikbrouwerij en Geuzestekerij, bracht hier verandering in en bouwde samen met ons – 15 Brabantse boeren en boerinnen – een netwerk op om de brouwerij terug te voorzien in lokaal geteelde granen. En met succes! Op vandaag liggen de eerste lambikbieren op basis van deze lokale granen te rijpen op vat, om vervolgens na drie jaar ‘gestoken’ te worden tot Geuze. In tussentijd komen we al eens naar buiten met een blond tarwebier op basis van diezelfde granen.

De tarwe en gerst worden in een straal van 25 km van de brouwerij geteeld zonder gebruik van pesticiden of kunstmest. Daarbij is de helft van de telers al biologisch gecertifieerd. Dankzij de kennisuitwisseling tussen de boeren leren ze van elkaar over duurzame teelttechnieken en biologische landbouw, om zo hun kennis en ervaring uit te breiden. De samenwerking tussen de telers en brouwers is gestoeld op respect voor ieders ambacht, een focus op kwaliteit en authenticiteit, eerlijke prijsafspraken en risicospreiding en de zoektocht naar een meer lokaal gedragen economie en een agro-ecologische toekomst voor onze landbouw.

Per aankoop van 24 flesjes gaat er € 5 naar de spaarpot van het netwerk van boerderijen. Die centen worden geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van het netwerk, het inwinnen van kennis en advies over de biologische teelt van granen en de zoektocht naar traditionele gerst- en tarwerassen geschikt voor de lokale en biologische landbouw, en aangepast aan de kwaliteitseisen van de afnemers.

We geloven in een sterk netwerk van koppige boeren, over mouters en molenaars, brouwers en bakkers tot kritische consumenten. Onze visie is er één waar de traditie en de terroir worden gebruikt om een andere wereld op poten te zetten. Een wereld waar boer.inn.en de kracht van de natuur gebruiken om samen met brouwers jullie glas tot aan de rand te vullen met prachtige verhalen.
Kom meer te weten op https://granen.3fonteinen.be/

%d bloggers liken dit: